Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΣΑΣΘ,ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ
ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ


ας αναλύσουμε τις γραμμές μία-μία ...

ΓΡΑΜΜΗ 18
Άγιοι Ανάργυροι(καμία σχέση)-Ελευθέριο κορδελιό
Το καμία σχέση της παραπάνω παρένθεσης ειναι γιατι η συγκεκριμένη γραμμή αναφέρει ως τερματικό σταθμό μικρής αναμονής στάσης τους αγίους αναργύρους αλλα στα χρόνια λειτουργίας της  γραμμής ουδέποτε προσέγγισε την πλατεία Αγίων Αναργύρων.Ο τερματικός σταθμός βρίσκεται πλησίον του φρουρίου επταπυργίου στα διοικητικά ορια ομως των συκεών.απο αυτό καταλήγουμε στο απλό συμπέρασμα οτι δυστυχώς ουδεμία σχεση εχει η γραμμή με την εξυπηρέτηση μέρους και της δικής μας περιοχής.πριν επτά χρόνια περπίπου η γραμμή ειχε κοινό τερματικο σταθμό με την γραμμή 23.
Η πρόταση που εχει ήδη γινεί ειναι η γραμμή οπως προσέρχεται στο νυν τερματικό σταθμό να συνεχίζει ευθεία της οδού επταπυργίου του δήμου συκεών έπειτα της οδου βενιζέλου και περνόντας την πλατεια Αναργύρων να συνεχίζει κλαυθμώνος και απο την μεσαία πορταρα αριστερά στην οδό επταπυργίου της Άνω Πόλης όπου σε σημείο της να πραγματοποιεί την μικρή αναμονή τέρματος και να συνεχίζει βγαίνοντας την ανατολική πορτάρα προς Συκιές,Νεάπολη,Σταυρούπολη,Αμπελόκηπους,Ευοσμο,Μενεμένη-Κορδελιο όπου και τερματίζει.Με αυτο τον τρόπο μερος της Ανω Πόλης θα έχει πλέον πιο 
εύκολα την δυνατότητα μετάβασης στις περιοχές που αναφέρθηκαν χωρίς να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί 2 γραμμές μέσω κέντρου ως συνέπεια επιτυγχάνεται η άμμεση σύνδεση της περιοχής μας με τις δυτικές.
Αναφέρουμε οτι σαφής απαντήσεις ως προς την υλοποίηση του νέου δρομολογίου δεν έχουμε λάβει,έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους υπεύθυνους.

ΓΡΑΜΜΗ 22
τοπικό Ανω πόλης
Το πολυαναμενόμενο mini bus φένεται οτι δέν ανταποκρίνεται των αναγκών εξυπηρέτησης τών κατοίκων.
Η γραμμή χρησιμοποιεί ως αφετηρία-τέρμα την πλατεία μουσχουντή που βρίσκεται στο τέρμα της οδού ολυμπιάδος στην δυτική πλευρά της άνω πόλης και ακολουθεί την εξης διαδρομή Σαχτούρη, Παπαδοπούλου, Ρακτιβάν, Ολυμπιάδος, Πολιορκητού, πλατεία Τσιτσάνη, Αργοναυτών, Δωδώνης, Πολιορκητού, Πηλέως, Ελευσίνος, Θεοφίλου, Αγίας Σοφίας, Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αποστόλου Παύλου, Ανδοκίδου, Ηροδότου, Αμφιτρύωνος, Μωρέας, Αθηνάς, Αποστόλου Παύλου, Ολυμπιάδος.Πλέον μέρος της διαδρομής εχει αλλάξει με σκοπό το λεωφορείο να κατευθύνεται στο κέντρο.
 το δρομολόγιο ακουλουθεί την ιδια διαδρομή με την εξής προσθήκη από την οδό Ολυμπιάδος μέσω των οδών: Αγίας Σοφίας, Κασσάνδρου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου, Πελοποννήσου, Ολύμπου, Μακεδονικής Αμύνης, Φιλίππου, Μητροπολίτου Γενναδίου, Εγνατία, Βενιζέλου, Φιλήμονα Δραγούμη, Ολυμπιάδος,και τερματίζει στην πλατεία Μουσχουντή.το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός οτι επιβάτης που παίρνει το λεωφορείο απο το κέντρο και θέλει να μεταβεί π.χ στην πλατεία τσιτσάνη ή σε οποια αλλη στάση πέραν της μουσχουντή θα πρεπει να αποβιβαστεί απο το αστικό στον τερματικο σταθμό και να μετεπιβιβαστεί στο επόμενο.Συμπερασματικά καταλήγουμε οτι στην μετάβαση απο κεντρο προς ανω πολη υποχρεουται ο επιβατης να μετεπιβιβαστεί στο επομενο δρομολόγιο εκτος και αν ειναι κατοικος  κοντά στην πλατεία μουσχουντή.στα σχέδια του Σ.Α.Σ.Θ,της Δημοτικής Κοινότητας αλλα και του Συλλόγου Κατοίκων Ανω Πόλης ειναι μέλετες και προτάσεις για την βελτίωση του δρομολογίου  
Η συχνοτητα της γραμμης ειναι 20 λεπτα της καθημερινές και 30 λεπτά σαββατοκύριακα και αργίες,το δρομολόγιο εκτελούν 3 μικρολεωφορεία των 12 θέσεων και ακουγεται η σκέψη για την αγορά ενός ακόμη.

ΓΡΑΜΜΗ 23 
ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ -ΑΓ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΣΥΚΙΕΣ

Πριν λίγους μήνες η γραμμή τροποποιήθηκε λόγω της άρνησης του δημάρχου νεαπολης συκεών να εξακολουθεί το τέρμα να παραμένει στην οδο ηρώων πολυτεχνειου και των ενοικίων που ζητούσε ο δήμος απο τον οασθ για σταση και στάθμευση των αστικών που εφτάναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.ηταν η δεύτερη παρέμβαση του συγκεκριμένου δημάρχου η πρώτη ηταν αυτή που άλλαξε τα δεδομένα της γραμμής και ηταν η αρχή των προβλημάτων και της ταλαιπωρίας που εξακολουθούν εως και σήμερα.το τέρμα της γραμμής πριν 5 χρονια ηταν στο φρούριο του επταπυργίου απο εκεί επρεπε να φύγει λογω διάνοιξης της οδού και ετσι μεταφέρθηκε αρχικώς στην εξοδο του περιφερειακού στην γέφυρα επταπυργίου,με παρεμβαση ομως της δασικής υπηρεσίας η οποια ζήτησε την απομακρυνση του τερματος λογω επικινδυνοτητας για εκδήλωση πυρκαγίας,ο κυριος δανιηλίδης βρηκε την ευκαιρία και μετέφερε μεσω παρέμβασης του τον τερματικο σταθμό στην καρδια του δημου συκεων..πλέον τα λεωφορεία ειναι  γεματα και στην ανοδο στην ανω πολη καθως και στην καθοδο καθως η γραμμη εξυπηρετει τον κυριο κορμο της ανω πολης αλλα πλεον και τις συκεες.στις αρχες τις νεας τροποποιησης και στην μεταφορα στο Ν.Σ.Σ η γραμμή ειχε ονομασια Ν.Σ.Σ ΣΥΚΙΕΣ και δεν ειχε καμία αναφορα στους ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ επειτα απο πολλες παρεμβασεις της δημοτικης κοινοτητας και του συλλογου κατοικων ανω πολης η προστεθηκαν οι αγιοι αναργυροι.ο κυριος δανιηλιδης προσαπθει να οικιοποιηθει την γραμμή αλλα δεν θα τα καταφέρει.υπαρχει προταση σε γνώση του Σ.Α.Σ.Θ για την τροποποιηση της γραμμης και την εξυπηρετηση της περιοχης που αρχικώς ειχε δρομολογηθει η γραμμη,μιας και ειναι απο τις πρωτες γραμμες του οασθ 22 - 23 ακροπολη αγ αναργυροι


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.ΕΣΕΙΣ?

Στην δημοτική μας κοινότητα θα σβήσουν τα φώτα των βυζαντινών τειχών στην Ανω Πόλη το σάββατο 26 μαρτίου απο τις 20 30 μέχρι τις 21 30 λόγω της συμμετοχής στην ώρα της γης που διοργανώνει η WWF.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ

"ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ" ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
24 ΜΑΡΤΙΟΥ - 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
    Έξι γλυπτά – εγκαταστάσεις, 6 εικαστικά «αυτιά» από 6 καλλιτέχνες και αρχιτεκτονικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, σε 6 κεντρικά σημεία της πόλης, προσφέρουν την δική τους εικαστική πρόταση, δίνουν χρώμα στο αστικό τοπίο, αλλά και βήμα στους πολίτες.

Σκεφτείτε ιδέες για δράσεις πολιτισμού στην πόλη μας,
Γράψτε τις προτάσεις σας σε ένα κομμάτι χαρτί και
Ρίξτε τις στα «αυτιά»

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού τοποθετεί σε διαφορετικά σημεία της πόλης, 6 γλυπτά «αυτιά», με στόχο να αφουγκραστεί τις ιδέες και τις προτάσεις των κατοίκων της για δράσεις πολιτισμού…
Να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητα που κρύβει ο καθένας μέσα του…
Να  αξιοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, ατομικές και συλλογικές.
Κάθε στιγμή της ημέρας, ο καθένας από εμάς θα μπορεί να τοποθετεί μέσα στο «αυτί» της γειτονιάς του ιδέες και προτάσεις για πολιτιστικές παρεμβάσεις στην πόλη.
Τα «αυτιά» της πολιτιστικής δράσης «Σας ακούμε» έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία των 6 Δημοτικών Κοινότητων :
1)    Πλατεία Αριστοτέλους, Ολύμπιον (Α΄ Δημοτική Κοινότητα)
2)    Ν. Σιδηροδρομικός Σταθμός (Β΄ Δημοτική Κοινότητα)

3)    Άνω Πόλη, Πλατεία Πολυδώρου-Μεσαία Πορτάρα (Γ΄ Δημοτική Κοινότητα)
4)    Άνω Τούμπα, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης (Δ΄ Δημοτική Κοινότητα)
5)    Νέο Δημαρχείο, Είσοδος Βασιλέως Γεωργίου (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα)
6)  Τριανδρία – πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα (ΣΤ΄ Δημοτική Κοινότητα) 
Τα γλυπτά φιλοτέχνησαν :
 η Αρχιτεκτονική Ομάδα InfraRed (Πλατεία Αριστοτέλους), οι Σάντρα Καλλιάγρα & Μένη Κουρμπέτη (ΟΣΕ),  η Μαγδαληνή Σίγα   (Άνω Πόλη),   ο Αργύρης Σαρασλανίδης (ser) (Άνω Τούμπα), οι Kalos&Klio (Νέο Δημαρχείο), η Σιμόνη Φοντάνα (Τριανδρία).
Στο πλαίσιο της δράσης που θα διαρκέσει από τις 24 Μαρτίου έως και τις 24 Απριλίου, λειτουργεί και ο δικτυακός τόπος www.sasakoume.gr, ο οποίος θα δέχεται τις προτάσεις όσων επιθυμούν να τις καταθέσουν ηλεκτρονικά
Για περισσότερες πληροφορίες 
http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/PolitistikesYpiresies/DnsiPolitismou/TmimaPolitistikwnKalitexnikwn/Ekdiloseis/sasakoume

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΡΙΓΩΝΙΟΥ... ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ


Κτητορική επιγραφή ο Πύργος Τριγωνίου δεν έχει. Ούτε στοιχεία για τον χρόνο κατασκευής του. Ολοι ωστόσο γνωρίζουν πως πρόκειται για σπουδαίο οχυρωματικό έργο, το οποίο ανέγειραν οι τουρκικές αρχές μετά την κατάληψη του 1430. Σκοπός τους ήταν να ενισχύσουν με έναν πύργο του πυροβολικού, το ευαίσθητο εκείνο σημείο στο οποίο υπολόγιζαν τις περισσότερες εισβολές.
Στις ιστορικές πηγές τον συναντάμε ως Τζιντζιρλή-Κουλέ (Πύργος της Αλυσίδας) ή Κουσακλή-Κουλέ (Ζωσμένος Πύργος). Κι αυτό γιατί το κύριο γνώρισμα του είναι η ύπαρξη λίθινου κοσμήτη, που περιβάλλει τον κορμό του Πύργου σαν αλυσίδα. Το όνομα Πύργος Τριγωνίου οφείλεται στο κείμενο του Ιωάννη Αναγνώστου, στο οποίο κάνει λόγο για τη σκάλα που ακούμπησαν οι εχθροί στο Τριγώνιο και έτσι εισέβαλαν στην πόλη. Υπάρχει και η άποψη ότι Τριγώνιο ονομαζόταν ο τριγωνικός πρόβολος των βορείων τειχών της πόλης, πάνω στον οποίο είχε ανοιχθεί η πύλη της Αννας Παλαιολογίνας.
Τα μυστικά του Πύργου
Από τον Β΄ Παγκόσμιο που χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλής χώρος στους βομβαρδισμούς, δεκαετίες ολόκληρες έμεινε έτσι. Η μόνη εξαίρεση ήταν η επετειακή χρήση του στις εθνικές γιορτές. Από εκεί ρίπτονταν οι κανονιοβολισμοί. Οι σεισμοί φόρτωσαν το μνημείο με νέα προβλήματα, μαζί με εκείνα του χρόνου.
Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό, μας εφιστά την προσοχή ο Β. Κονιόρδος. Εχει τρία πυροβολεία, με τα οποία ήλεγχαν ανατολικά και βόρεια την πόλη. Τα κανόνια αυτά μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό ώς τη θάλασσα. Εχει ενδιαφέρον ότι στη θέση του «Πύργου Τριγωνίου» υπήρχε ένας ορθογώνιος πύργος. Με την καταστροφή, αλλά και την αλλαγή της τεχνικής, που ήθελε πια κυκλικούς πύργους -οι οποίοι άντεχαν περισσότερο-, ο τετράγωνος διασώθηκε στο εσωτερικό. Αποτελεί, δηλαδή, τον πυρήνα του πύργου που γνωρίζουμε, με όλο το εσωτερικό του να μοιάζει με διπλό τείχος.
Στο μεταξύ, η στεγανοποίηση της στέγης γίνεται με στέγαστρο που εμποδίζει τα νερά της βροχής. Κι ακόμη τέλος δεν έχουν οι εκπλήξεις. Στο κάτω μέρος του, ίσως υπάρχουν και άλλα μυστικά από το παρελθόν. Αλλωστε υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από κατοίκους, οι οποίοι επιμένουν πως εκεί υπήρχε ένα κλιμακοστάσιο, που κατέβαινε στο κάτω μέρος του πύργου.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πολυτελής παλαιοχριστιανική οικία αποκαλύφθηκε στην Άνω Πόλη





Με μια πολυτελή έπαυλη των παλαιοχριστιανικών χρόνων ήρθαν αντιμέτωποι οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατά τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.
Σε οικόπεδο της οδού Αριστίππου 4 και εντός χωροθετημένου σκάμματος θεμελίωσης οικοδομής, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήμα αστικής οικίας με τρικλίνιο, δηλαδή χώρο υποδοχής που συναντάται συχνά στις πολυτελείς αστικές οικίες της Θεσσαλονίκης. Στην οικία της οδού Αριστίππου, το τρικλίνιο έχει τη μορφή αψιδωτής αίθουσας και εντάσσεται στην ομάδα των τρικλινίων μικρού μεγέθους.
Όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνος Ράπτης, «το τρικλίνιο της συγκεκριμένης οικίας αναπτύσσεται στον άξονα Ανατολής-Δύσης, με την αψίδα του στα ανατολικά. Η απόκλιση από τον επιθυμητό νότιο, κατά κανόνα, προσανατολισμό φαίνεται ότι σχετίζεται με τη γεωμορφολογία της περιοχής και την ανάγκη να αξιοποιηθεί κατά το μέγιστο η έντονη φυσική κλίση του εδάφους».
Εκτός από το τρικλίνιο, η συγκεκριμένη έπαυλη διέθετε αίθουσα -πιθανώς ημιυπαίθρια- με χονδρό ψηφιδωτό δάπεδο, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και χώρο με πλακόστρωτο δάπεδο και τετραβαθμιδωτή κλίμακα για την επικοινωνία χώρων διαφορετικών υψομετρικών επιπέδων. Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται κεραμικά, που βοήθησαν στη χρονολόγηση της οικίας.
Η έπαυλη κατοικήθηκε κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. και πιθανότατα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια σεισμών των αρχών του 7ου αιώνα (περίπου το 630 μ.Χ.). Στην περιοχή πάνω από την Κασσάνδρου έχουν εντοπιστεί συνολικά 18 πολυτελείς οικίες, που χρονολογούνται από τον 4ο ως τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Οκτακόσια χρόνια μετά την καταστροφή της οικίας της οδού Αριστίππου και σε υψηλότερα στρώματα στο ίδιο σημείο κατασκευάστηκε κτιστός υδραγωγός, που ανήκε πιθανώς σε κοινωφελή υδραυλικά έργα των υστεροβυζαντινών χρόνων για την υδροδότηση της πόλης.
«Οι αρχαιότητες που ερευνήθηκαν πιστοποιούν τη διαχρονική χρήση του χώρου από τα παλαιοχριστιανικά ως τα μεταβυζαντινά χρόνια», επισημαίνει ο κ. Ράπτης.
πηγή
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ