Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πολυτελής παλαιοχριστιανική οικία αποκαλύφθηκε στην Άνω Πόλη





Με μια πολυτελή έπαυλη των παλαιοχριστιανικών χρόνων ήρθαν αντιμέτωποι οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατά τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.
Σε οικόπεδο της οδού Αριστίππου 4 και εντός χωροθετημένου σκάμματος θεμελίωσης οικοδομής, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήμα αστικής οικίας με τρικλίνιο, δηλαδή χώρο υποδοχής που συναντάται συχνά στις πολυτελείς αστικές οικίες της Θεσσαλονίκης. Στην οικία της οδού Αριστίππου, το τρικλίνιο έχει τη μορφή αψιδωτής αίθουσας και εντάσσεται στην ομάδα των τρικλινίων μικρού μεγέθους.
Όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνος Ράπτης, «το τρικλίνιο της συγκεκριμένης οικίας αναπτύσσεται στον άξονα Ανατολής-Δύσης, με την αψίδα του στα ανατολικά. Η απόκλιση από τον επιθυμητό νότιο, κατά κανόνα, προσανατολισμό φαίνεται ότι σχετίζεται με τη γεωμορφολογία της περιοχής και την ανάγκη να αξιοποιηθεί κατά το μέγιστο η έντονη φυσική κλίση του εδάφους».
Εκτός από το τρικλίνιο, η συγκεκριμένη έπαυλη διέθετε αίθουσα -πιθανώς ημιυπαίθρια- με χονδρό ψηφιδωτό δάπεδο, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και χώρο με πλακόστρωτο δάπεδο και τετραβαθμιδωτή κλίμακα για την επικοινωνία χώρων διαφορετικών υψομετρικών επιπέδων. Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται κεραμικά, που βοήθησαν στη χρονολόγηση της οικίας.
Η έπαυλη κατοικήθηκε κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. και πιθανότατα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια σεισμών των αρχών του 7ου αιώνα (περίπου το 630 μ.Χ.). Στην περιοχή πάνω από την Κασσάνδρου έχουν εντοπιστεί συνολικά 18 πολυτελείς οικίες, που χρονολογούνται από τον 4ο ως τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Οκτακόσια χρόνια μετά την καταστροφή της οικίας της οδού Αριστίππου και σε υψηλότερα στρώματα στο ίδιο σημείο κατασκευάστηκε κτιστός υδραγωγός, που ανήκε πιθανώς σε κοινωφελή υδραυλικά έργα των υστεροβυζαντινών χρόνων για την υδροδότηση της πόλης.
«Οι αρχαιότητες που ερευνήθηκαν πιστοποιούν τη διαχρονική χρήση του χώρου από τα παλαιοχριστιανικά ως τα μεταβυζαντινά χρόνια», επισημαίνει ο κ. Ράπτης.
πηγή
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου