Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

η ανω πολη

Άνω Πόλη
Η περιοχή της Άνω Πόλης, το βορειότερο και ψηλότερο τμήμα του παλιού οικιστικού πυρήνα της Θεσσαλονίκης, διασώζει σημαντικά στοιχεία από τονιστορικό της χαρακτήρα. Είναι κτισμένη σε έναν λόφο,με βραχώδες έδαφος και μεγάλες κλίσεις. Οι πρώτες μαρτυρίες κατοίκησης ανάγονται κυρίως στον 4ο και 5ο αιώνα, όταν άρχισε να κατοικείται από χριστιανούς.Μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους (1430) ο πληθυσμός της μειώνεται σημαντικά, ενώ από τον 16ο αιώνα και μετά διαμορφώθηκε πιο καθαρά σε τουρκική συνοικία. Η Άνω Πόλη ήταν κυρίως περιοχή κατοικίας,ενώ μετά το 1922 ο πληθυσμός της πύκνωσε με την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Τα κτίσματα, που κατασκευάστηκαν εδώ έχουν τα χαρακτηριστικά της βαλκανικής αρχιτεκτονικής, ενώ οι επί μέρους διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται, οφείλονται σε οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 δεν επηρέασε τη δόμηση της περιοχής. Τα αξιόλογα κτίρια που ακόμη διασώζονται,αποτελούν μεμονωμένες νησίδες, μάρτυρες της ιστορίας αυτής της τόσο χαρακτηριστικής συνοικίας της Θεσσαλονίκης,της ανω πολης.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010


βιβλιοθηκη ανω πολης πλατεια κρισπου

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

γυρισματα σκαι ανω πολη

http://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&vid=1362&rid=55&cid=

σημεια

5 οικοπεδα γινονται παρκα στην ανω πολη

η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για την απαλλοτρίωση συνολικά έξι οικοπέδων έκτασης 3,5 στρεμμάτων (με προεκτιμώμενο συνολικό κόστος απαλλοτρίωσης 1,5 εκατ. ευρώ), τα 5 εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή κατά μήκος των τειχών της Άνω Πόλης. Πρόκειται για τα εξής οικόπεδα:
1 Έκταση 1.153,6 τ.μ. στην πλατεία Ζήδρου στο συνοικισμό Επταπυργίου. 2 Έκταση 139,2 τ.μ. στην πλατεία 12 Αποστόλων.
3  Έκταση 22,9 τ.μ. στην πλατεία 12 Αποστόλων.
4  Έκταση 72,5 τ.μ. με κτίσμα εντός, στην ανατολική πλευρά των τειχών.
5  Εκταση 130 τ.μ. στη διάνοιξη της οδού Ακρίτα στη βόρεια πλευρά των τειχών.

η επιλογή των συγκεκριμένων χώρων έγινε με τη σειρά προτεραιότητας που δόθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κατάλογο με τα δεσμευμένα, υπό απαλλοτρίωση, οικόπεδα της πόλης.
«Το ΕΤΕΡΠΣ είναι ένα ταμείο στο οποίο οι δήμοι κατέβαλαν εισφορές για την απαλλοτρίωση χώρων για κοινόχρηστη και κοινωφελή χρήση. Είναι θετική ανακοίνωση από το υπουργείο ότι εκταμιεύονται χρήματα και περιμένουμε να δούμε να υλοποιείται προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Για την πλατεία Ζήδρου υπάρχουν μελέτες για τη διαμόρφωση της πλατείας. Στην πλατεία των 12 Αποστόλων, η απαλλοτρίωση των δύο μικρών οικοπέδων θα βοηθήσει στην ανάδειξη του βυζαντινού ναού και της περιοχής. Εχουν γίνει τρεις μελέτες, έπειτα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, και προχωρά η σύνταξη της οριστικής μελέτης. Τα άλλα δύο οικόπεδα είναι απαραίτητα για τη διάνοιξη των δρόμων και την ανάπλαση των περιοχών, δίπλα στα κάστρα της Α. Πόλης.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει απόφαση της υπουργού που θα δεσμεύει το ύψος της αποζημίωσης. Στη συνέχεια, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής με την κήρυξη των απαλλοτριώσεων και τον ορισμό της αποζημίωσης.
Οταν εγκριθεί το σχέδιο και η πράξη αναλογιστικής μελέτης, θα γίνει -εφόσον δεν υπάρχει ήδη- διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης και διαμόρφωσης του χώρου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησής του.

εργα-αναπλασεις

Εργα στην ανω πολη σε εξελιξη.το προγραμμα περιλαμβανει ανακατασκευες με κυβολιθους των οδων πελοπιδα,λαμπουσιαδου,αγραφων,στεργιου πολυδωρου,ευσεβιου και κυκλαδων και αναπλασεις.στην οδο αγραφων θα πραγματοποιηθουν εργα ηλεκτροφωτισμου καθως και πρασινου συμφωνα με το σχεδιο αναδειξης ιστορικων περιοχων του προγραμματος θησεας